Muhasabah ~

•July 19, 2011 • Leave a Comment

Antara musuh dalam mencari ketenangan peribadi :

  • Penyesalan atas kesalahan semalam

  • Kecemasan pada masalah akan datang

  • Tiada rasa syukur atas anugerah hari ini

“Wahai Tuhan kami! Sesungguhnya kami telah mendengar seorang Penyeru (Rasul) yang menyeru kepada iman, katanya: Berimanlah kamu kepada Tuhan kamu, maka kami pun beriman. Wahai Tuhan kami, ampunkanlah dosa-dosa kami dan hapuskanlah daripada kami kesalahan-kesalahan kami dan matikanlah kami bersama orang-orang yang berbakti (yang banyak berbuat kebajikan)”.

(Surah Ali Imraan [3] : 193 )


Ramadhan Kareem

•June 26, 2011 • 6 Comments

Without realising that time pass swiftly, we are on our way once again to meet the magnificent month of Ramadhan. Alhamdulillah ~

“O Allah, bless us in the month of Rejab and Sya’ban and let us pass the month of Ramadhan”

Allah says what means:

“O you who believe, fasting has been prescribed for you as it has been prescribed for people before you so that you will (learn how to) attain Taqwa” [Al-Baqarah:183]

Allah (swt) has also informed us that it is taqwa that distinguishes people in His sight.
Didn’t we want to be the person whom Allah honoured?

Allah says:

“The most honoured by Allah amongst you are those best in Taqwa.” [Al-Hujurat:13]

Ramadhan will come. So, lets work hard everyone to perform this act of ‘ibadah with the best intention and in accordance with the Sunnah of the Prophet (PBUH) as we never know whether we can meet this month of full barakah again or not.

Ahlan Ya Ramadhan. We cherish you most (:

heLLo? anyboDy?

•June 1, 2011 • 2 Comments

EH. EH. MACAM BETUL LAH~ :)

•May 31, 2011 • 4 Comments

This is so true. wee ~😀

          Betol betol. huu. 

O_o / >.<

ps : syndrome after exam ortho. hoho. esok OSCE lah. study study ~ =.=’

~ M U S I C ~

•May 28, 2011 • Leave a Comment

Life is always full of ups and downs. Isn’t it? Sometimes we are happy, but yet sometimes we are so sad. Happiness, sadness, regretfulness, frustration, enthusiasm, they all actually make our life worth living. Does that make sense? Those feelings keep our maturity increasing day by day and teach us how to be a better person. (: So under any circumstances, always think on bright side because everything that was made by Allah The Almighty, has its own purpose and function that sometimes it is beyond our imagination. Be grateful everyone. Wallahu’alam. 

—————————–

Terserempak dengan Prof. Dr. Omar Khalil and got the chance to talk with him last two days kat tepi nur islam. Rasa happy sangat till now, terasa lagi. ^^ He is such a great doctor and i admire him so much. Thanks dr. sbb bagi sy rasa semangat pagi tu untuk pegi hospital nariman yang sgt ‘dekat tu’. 😛

Don’t be sad. Allah knows everything ~

•May 25, 2011 • 1 Comment
~ In The Name Of Allah, Most Gracious and Most Merciful ~


I leave and go, but Allah ‘the one with all the kindness’ is always there

And I ask Him for hope that is never rejected

And I ask Him for safety from a world

I am tested through it, where it’s disasters turn me gray

And I ask Him all the time and in all cases

Because He is the one who makes our hearts feel safe

The way He makes everything around is beyond our imagination

It is mysterious to us, because it is the fate to be

It is Allah who eases things for us, but it is beyond our knowledge

And easing hard tragedy on us

And from generosity and hidden kindness

As well as solutions to hardships we face

I have no one to ask but Allah

He is my only Lord and the only one my heart is full of love for

He is generous, blessing, kind and answers the prayers of His slave

He covers up His slave’s sins and answer who ever ask Him

He is patient, forgiving and always put forgiveness before punishment

He is so merciful that His merciful includes all beings

Oh Lord, forgive me

My sins distanced me from You

My mistakes and sins sicken me more everyday

But You’re the only doctor that can make me feel fine

Oh Allah, keep those who envy away from me and make me feel safe

Disasters do indeed hurt

Bless me with the company of my children and family

Because it is easy for anyone to feel lonely

Give me the strength, when my powers faint

And inspire me to mention and praise You  throughout my life

I gain my strength and my hopes from the richness of whorshipping You

~ Allah is always there by Mishary Alafasy ~

pakcik, TERIMA KASIH~! :’)

•May 8, 2011 • 1 Comment

assalamualaikum wbt.

hari ni adalah hari yg agak ‘hectic’ buat saya. berlari ke sana, berlari ke sini. pergi ke sana, patah balik ke sini. alhamdulillah, syukurlillah, masih dipanjangkan umur dan diberi kesihatan oleh Allah (SWT) untuk meneruskan perjuangan sebagai seorang hamba dan khalifah di muka bumi ini.

hari ni kelas berakhir agak lewat sedikit berbanding hari-hari lain, and memang dah dijangka pun kalau kelas tu kelas Dr. Amr Mansy. hehe. suka sangat tengok Dr. Amr tu mengajar. fuh, hebat kott. tapi masa round tadi, fikiran agak terganggu sikit, maybe sebab banyak sangat agenda yang perlu diuruskan lepas kelas. huhu.

Lepas kelas, lebih kurang pukul 3.10 petang, terus bergegas ke suatu tempat, sebab ada hal yang perlu diselesaikan. and masa yang diambil agak lama. then, terus rush balik ke rumah. sampai kat rumah lebih kurang 4.15 petang dan usrah bersama-sama adik2 start pukul 4.30 petang. huh. cuba telefon sahabat saya (partner mentor), terpaksa guna handphone housemate sebab handphone sendiri tertinggal kat rumah orang, nak inform yang akan lewat sikit sampai. tapi tak dapat dihubungi pulak. huhu.

agak buntu sebab kali ni usrah buat kat rumah seorang adik ni. and malang nya, saya tak tahu rumahnya kat mana. nak call, tapi takde nombor dia sebab handphone takde! (banyaknya sebab..err) alhamdulillah, adik tu online ym. and janji dengan dia untuk jumpa kat stesen tram cleopatra. adik tu kata, dua stesen lepas sporting kubra. oke, faham. lega sikit.

oleh kerana sudah agak lewat untuk saya naik tram ke sana. and tak sampai hati nak buat adik tu tunggu lama2, saya pun buat keputusan untuk naik teksi. alhamdulillah, tak perlu tunggu lama untuk dapat teksi masa tu. maafkan kakak mama, terpaksa naik teksi sorang2. 😦

sedang asyik layan perasaan and melepaskan kelelahan dalam teksi tu, pakcik teksi tersebut bertanya pada saya,

Pakcik : “cleopatra sughra wala hamamat?”

Saya : err. (aaa, abes.. mana satu ni? terlupa ada dua cabang jalan kat situ) err..  mmg kelu lidah, sampai takleh cakap satu word pon. huhu

Pakcik : hena wala hena? (sambil tangan tunjuk ke arah dua cabang jalan)

Saya : err….. (nak nanges dah). err.

Pakcik : kallim aiya hagah ya bint. (cuba untuk menenangkan saya)

Saya : erm. hena. (tunjuk kat salah satu jalan, hentam je. huhu. 😦 )

Pakcik : aiwah, meshy ya habibti.

aaa. macam mana ni. cuaknya. tak tahu betol ke tak. huhu. sampai je kat stesen tram tu, pakcik tu pon tanya lagi. “hena?”

saya diam sambil mencari2 kelibat adik usrah saya tu. tapi takde. huuuu. macam mana ni, Ya Allah. kebetulan ade penumpang lain jugak dalam teksi tu. dia cuba untuk tolong saya jugak. huhu. pakcik tu nampak kot muka saya yang memang obvious sgt keraguannya. dia pun ckp, “bukan kat sini kan? takpe, saya bwk awk pegi kat stesen cleopatra hamamat tu”. saya pun angguk2 je. huhu. dlm perjalanan tu dia cuba berborak2 dgn saya. saya tahu dia cuba untuk buat saya tenang. terima kasih pakcik. :’)

sampai sahaja kat cleopatra hamamat tu, still saya tak nampak adik usrah saya tu. aaaa. kali ni mmg saya buntu sgt2. banyak kali pakcik dan makcik yang ada dalam teksi tu tanya saya. “dekat sini ke? betol ke ni??” “awak tinggal dekat cleopatra ke?” “nak pegi mana sebenarnya?” saya jawab satu2 soalan mereka dengan berharap adik usrah saya akan muncul kat situ. tapi takde. pakcik tu beritahu saya yang stesen selepas ni, adalah stesen sidi gaber. bukan cleopatra lagi. aaa. saya mmg dah tak tahu nak buat apa, and saya pun setuju untuk turun saja kat situ. tapi pakcik tu tak putus asa untuk tolong saya. “cuba awk call kwn awk?”. dengan lemah, sy menjawab, ” telefon saya ada di rumah.” pakcik yang sangat baik hati tu nak bawak saya pegi kedai telefon awam and mintak makcik tu tolong cakapkan untuk saya. aaa. pakcik, terima kasih. :’). sy tolak dengan baik sbb saya tak ingat satu nombor pun untuk saya call masa tu. dengan tekad, saya cakap, saya akan turun kat sini (kalau tak jumpa adik usrah saya, saya akan patah balik ke rumah semula). sebelum saya turun, dia tanya lagi “betul ke kat sini??awk pasti?”. saya hanya mampu mengangguk sahaja.

ketika saya menghulur duit tambang, pakcik tu menolak. bukan setakat menolak duit tu, tapi dia mendoakan saya supaya dilindungi Allah (SWT). pakcik, saya sangat2 bersyukur kerana Allah (SWT) telah hantar pakcik untuk tolong saya di dalam kesusahan. semoga Allah membalas segala budi baik pakcik yang saya anggap seperti budi baik seorang ayah terhadap anaknya dunia dan akhirat. ameen, insyaAllah.

wa man ya-sara ala musirin yasarallahu ataihi fid dunya wal akhirati
(siapa saja yang memudahkan urusan orang yang mengalami kesulitan, maka Allah akan memudahkan urusannya baik di dunia mahupun di akhirat).

‘Orang Islam adalah bersaudara, sesama Islam tidak boleh menzaliminya dan membeban sesuatu yang memberatinya dan siapa yang menunai sesuatu hajat saudaranya, maka Allah akan menunaikan hajatnya, dan sesiapa yang melepaskan sesuatu bala orang Islam, Allah akan melepaskan segala bala kesusahannya di akhirat, dan sesiapa yang menutup keaiban mana-mana orang Islam Allah akan menutup keaibannya di hari kiamat’. (Riwayat Bukhari)

———————————————-

alhamdulillah, adik usrah saya ada di tempat yang saya pilih untuk turun tu. dan akhirnya saya selamat sampai ke destinasi sebenar. terima kasih Allah kerana memudahkan segalanya untuk hamba-Mu yang sungguh lemah ini, terima kasih pakcik. terima kasih sangat2. i am grateful in tears~ :’)